Een koninklijke dag

Afbeelding(9).jpg

Huize Oranjewoud werd in 1829 gebouwd op de fundamenten van het oude lustslot van Albertine Agnes, prinses van Oranje die in 1664 het landgoed had gekocht. Dit mooie gebouw werd onlangs prachtig gerestaureerd en is tegenwoordig in bezit van de Friesland Bank. Het interieur is helaas niet voor het publiek toegankelijk.

Twintig jaar geleden ben ik ooit binnen geweest. Gistermiddag was ik er weer. Nu voor een ‘searchconference’ over culturele planologie (jawel, never a dull moment). Zo kon ik eindelijk het museum Belvedère eens van de andere kant zien. Uit het raam zie je het in de verte liggen als een brug over het water (zie foto boven). Het mooiste gebouw van Nederland staat op de mooiste plek. Het was lente en de tuin lag er prachtig bij.

Landschapsarchitect Hubertus de Jong van de Provincie was er ook. Hij heeft architect Eerde Schippers destijds de suggestie gedaan om het museum Belvédère zodanig te ontwerpen dat je er dwars doorheen kunt kijken en de zichtlijn vanuit Huize Oranjewoud intact blijft. De architect vertelde dit eergisteren nog bij een toelichting op zijn ontwerp in De Harmonie. Dat hoor je niet vaak, dat een architect een ander in de eer laat delen. Eerde Schippers ontwikkelde het plan voor het museum overigens samen met landschapsarchitect Michael van Gessel.

Zo viel gisteren alles even op zijn plek. Het was wat je noemt een koninklijke dag. ‘s Ochtends had ik zelfs de koningin nog even gezien vanuit een zolderraam van de Infirmerie. Een klein stipje achter de blauwe buis, wandelend op weg naar de Grote Kerk (zie foto onder).

Afbeelding(2).jpg

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)