Life is sweet and life is bitter

Het is begin mei 2010. Even wegdommelen in de bus op weg naar Kroatië.  De biografie van Slauerhoff van Wim Hazeu had ik mee voor onderweg. Philippus Breuker had me gevraagd om een lezing te houden op een symposium over Slauerhoff in november. Ik wist helemaal niets van Slauerhoff. Het kostte me zowat de hele zomer om alles te lezen wat hij heeft geschreven, en ook vrijwel alles wat er over hem geschreven is. Zo raakte ik een beetje verdwaald in het interbellum. Maar daar had ik beslist geen spijt van.

Dit jaar wordt een jaar van terugblikken en vooruitzien. Moedig voorwaarts, zo is het maar net. Vorige week las ik een uitspraak van Arjan Nederveen. ‘Ik ben in de pubertijd van mijn ouderdom beland,’ zei hij. Zo voel ik dat ook.  Na een lange reis door de tijd ben ik nu weer terug in het heden beland. Het gaat schemeren in mijn leven, maar de avond is nog lang niet gevallen., Het nieuwjaar zal weer komen. Een vuurpijl spuit de hemel in en Meester Prikkebeen heeft last van muizenissen in zijn baard.

Ik ben ooit met dit blog begonnen om alles nog eens op een rijtje te zetten. Het was bedoeld ls een sentimental journey, maar ook het opmaken van een balans. Ik woon nu veertig jaar in Friesland en dat is een lange tijd. Je bent geneigd om het beeld van het verleden te laten bepalen door de meest recente gebeurtenissen. Dat wil ik voorkomen. De laatste jaren waren niet de minste, ondanks enkele tegenslagen. Maar het is zoals het is: life is sweet and life is bitter.

En hoe je het ook wendt of keert, mijn roomse jeugd is nog altijd een goudmijn voor het leven. Ik heb me voorgenomen om de om de komende tijd wat minder met mezelf bezig te zijn. Maar ik vrees dat dit wederom niet gaat lukken. Ook wil ik eindelijk eens wat dingen gaan afmaken. Ik wil ook nog zoveel. Misschien moet ik daar ook eens mee ophouden. Hoe dan ook, alle lezers van dit weblog wens ik een fijne dag toe. Vaarwel en tot ziens, misschien tot ziens. Ach wat, ik praat teveel, veelsteveel…

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)