The river within

waterdempoo

The river within. gemengde techniek op papier, 30 x 40 cm, 2016

Ik stond vannacht voor een rivier met snelstromend water. De kracht van de stroom fascineerde mij. Ik bleef ernaar kijken en zag dat het water mijn blik niet vast kon houden. Het sleepte mij mee. Er kwam een hevig verlangen in mij op om mij mee te laten voeren. Op weg naar het einde, naar het punt waar de rivier zou opgaan in de zee. Ik kreeg een licht gevoel in mijn bovenarmen. Er zat fondant in mijn achterhoofd.

Toch kon ik de verleiding weerstaan. Ik sloot mijn ogen en was bang om ze weer te openen, want dan zou ik opnieuw die uitdagende stroom voor me zien. Ik draaide me om en opende mijn ogen alsnog. Daar zag ik weer een rivier. Of was het dezelfde? Ik stond kennelijk op een splitsing, precies op het punt waar de rivier in tweeën brak. Was dit een tweesprong in mijn leven? Moest ik kiezen? Was er een keus?

Weer sloot ik de ogen, maar tot mijn verbazing merkte ik dat de rivier niet buiten mij was, maar in mijzelf stroomde. Er was geen ontkomen aan. Ik liet los, liet me meeslepen…. Ik zong. Ik bad. De hel van het water zwaaide open. De bodem onder mijn voeten verdween. Ik zag nu alleen nog maar rivier om me heen. Niets stond meer stil. Alles was nieuw. Toch was niets te vergelijken met jou.

Reageren is niet mogelijk.