Verborgen verhalen

1001004011763241

‘ In 2011 verscheen het boek ‘Tegen de tijdsgeest’. In dit boek kijken de drie auteurs terug op de psychose die hen rond hun twintigste trof en doen zij verslag van hun opname en behandeling. Wat deze drie auteurs gemeen hebben is dat ze zowel voor als tijdens en na hun psychose veel hebben geschreven. Egbert Tellegen, destijds student sociologie inmiddels emeritus hoogleraar, schreef 21 schriften vol met zijn kritiek op het optimistische naoorlogse wereldbeeld dat hij tijdens zijn studie sociologie kreeg voorgeschoteld, aangevuld met persoonlijke teksten. Toen hij zijn geschriften negen jaar later onder ogen kreeg bracht hij de teksten bijeen in het boek ‘Waar was de dood nog meer…Autobiografie van een psychose’ dat in 1971 werd gepubliceerd. Ruim veertig jaar later schreef Daan Muntjewerf, destijds student bedrijfseconomie, zijn ‘door God begeleide’, ‘Heilig Manuscript’. Toen hij zijn manuscript wilde inleveren bij een toonaangevende uitgeverij werd hij door de politie opgepakt en naar een inrichting gebracht. En de derde auteur; Huub Mous raakte naar eigen zeggen in een geestelijke crisis door de snelle ineenstorting van zijn katholieke wereldbeeld en raakte psychotisch. In zijn psychotische fase heeft hij in een razend tempo veel geschreven. Toen hij jaren later bij de behandelende instanties van toen opzoek ging naar deze geschriften bleken deze te zijn vernietigd.’

Uit: Lisa van Duijvenboden, Verborgen verhalen, Psychiatrie & geestelijke begeleiding: Een narratief perspectief. 2014.

ZIE OOK: PSYCHOSE IN TIJDEN VAN SECULARISERING

Reageren is niet mogelijk.