Gezicht vanaf de kathedraal

scan20001

Nevers, augustus 1965 (eigen foto)

‘Het was in Nevers, waar ik aan het laatste hoofdstuk begon van “De mens in opstand’. De camping lag aan de oever van de Loire, waarin het water loom voorbij stroomde, slechts gehinderd door wat kleine eilanden, begroeid met struikgewas. ’s Avonds als ik de lantaarns van de stad zag oplichten en de lucht rood kleurde boven de toren van de kathedraal, vermengden de woorden van Camus zich met de herinnering aan het bleke gezicht van Bernadette. Ik had haar zien liggen in een glazen sarcofaag. ‘Streng verboden te fotograferen’ stond bij de ingang van de kapel. Haar huid leek van albast, haar oogleden zwevende vliezen waar niets meer onder zat. Geen ogen in ieder geval die het stralende licht van de heilige maagd hadden gezien, alleen maar opgevulde holtes en daarachter een lege schedel. Ze had me doen denken aan Sneeuwwitje, voor duizend jaar wegdromend om wellicht ooit te worden wakker gekust door een verre prins. Haar laatste woorden leken op haar lippen bestorven te liggen. Heel even meende ik ze nog te horen, fluisterend zacht maar duidelijk verstaanbaar.’

Uit: Het was in Nevers (1999)

2 Reacties »

 1. Aldus H.

  16 april 2016 op 02:46

  Soms he? Soms zijn details best belangrijk. ‘Weten wat iets is, of wat het voorstelt’.

  Dat NL koningshuis staat er weer eens fraai op!
  Met een swastika op je jurk een Duits staatsbezoek brengen. Yes! Gewoon omdat het kan je breindood bent.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/04/koningin-maxima-bezoekt-duitsland-maar-wat-is-dit-nu-voor-symbool-op-haar-jas/

  (man oh man, net als je denkt dat het niet gekker/dommer/onoplettender kan bij ‘leiders’ blijkt de invloed van zware lood- of kwik vergiftiging toch iedere keer weer hardnekkiger dan je denkt)

  Maar goed, wat je wel goed kunt zien is dat die swastika van oorsprong, net als het kruis, dus een zonneteken is. En in het verleden door andere lood- en kwikvergiftigden/psychopaten/meelopers/leiders/staatshoofd/drugsverslaafde is misbruikt om andere zon aanbidders over de kling te jagen.
  Van licht duisternis maken, zie het maar zo.

  Maar goed, dit blog gaat over Frankrijk. Us Bernadetteke, no?
  Die waarschijnlijk een verdacht bos-paddestoeltje of twee teveel had genuttigd, maar dat terzijde.

  Had U in inmiddels al begrepen dat de Europese pleuris Lente was uitgebroken? “De mens in opstand’? Of vertel ik alwéér wat nieuws?

  ‘De NOS verzwijgt de al 11 dagen durende opstand in Frankrijk die begon op 31 maart met betogingen door jongeren en studenten in meer dan 200 steden. De NOS hebben we gelukkig niet meer nodig. De Franse opstand wordt gewoon verslagen door een eigen zender TV Debout vanaf de Place de la Republique in Parijs. Gisteren waren er tal van demonstraties tegen de arbeidswet en bezuinigingen in Frankrijk onder andere in Parijs en Rennes. Russia Today doet ook iedere dag verslag. Brussel en Berlijn volgen in het spoor van Parijs met #nuitdebout, gisteren waren er steunprotesten vanuit Madrid.’

  http://delangemars.nl/2016/04/10/europese-lente-berlijn-parijs-brussel-nuitdebout/

  Wie weet breekt de (R)Evolutie eindelijk eens door in het westen. Zou toch godsamme eens tijd worden.
  Neem alleen Moeke Merkel maar (socialist, gristen, Gutmensch, oud en kinderloos wief).
  Die pik van Erdogan (dictator/islalamist, isis financier/trainer/olie opkopert/racist/koerden moordenaar) zit inmiddels tot aan de huig in dem aarsch von die Mutti.
  En die doos heeft werkelijk geen idee of ze voor of achteruit moet.
  Dus: geen flight, flight, maar freeze.

  En dat zijn dan uw leiders! Hahahahahahahahaha!
  Darwin zou zich in zijn graf omdraaien bij zoveel sukkels.

  En als uw ‘leiders’ alleen al geen idee hebben hoe/wat te doen/wat ze overkomt, hoe komt het dan met u?

  Ps: iemand nog een vliegdekschip te koop? Hoeft niet nieuw, amper ingeredenvaren leuk tweedehandsje verdient de voorkeur.

 2. Aldus H.

  16 april 2016 op 02:55

  Maar dan even iets leuks, van die jongens van Delft. Die zijn bij tijd en wijle goed bezig.

  Even over een van mijn weinige helden: Edgar Allen Poe.
  En over Eureka nog wel.

  ‘In Eureka. An essay on the material and spiritual universe (1848) betoogt Poe dat de zwaartekracht geen fundamentele natuurkracht is maar een samengesteld effect, dat niet is gebonden aan de snelheid van het licht. Dat lijkt in tegenspraak met de gangbare natuurkundige opvatting, die zijn oorsprong vindt bij Albert Einstein: niets kan de lichtsnelheid overtreffen. Maar dankzij het recente onderzoek van natuurkundige Erik Verlinde (1962) wordt de juistheid van Einsteins theorie nu betwijfeld. Verlinde vermoedt namelijk dat de zwaartekracht geen fundamentele, maar een samengestelde kracht is, een theorie waarvoor hij in 2011 de Spinozaprijs ontving. Volgens van Slooten, die Eureka in het Nederlands vertaalde, verwoordt de natuurkundige daarmee precies hetzelfde idee dat Poe anderhalve eeuw geleden reeds opperde.

  …Al die vier kenmerken zijn bij Verlinde terug te vinden. Zij zijn overigens geheel in strijd met Einsteins relativiteitstheorie. Einstein was dan ook niet blij toen hij in 1940 met Eureka werd geconfronteerd. Hij heeft er alles aan gedaan om het werk te begraven, helaas met succes.’

  http://www.filosofie.nl/nl/nieuws/18363/nieuwe-zwaartekrachtstheorie-was-reeds-ontdekt-door-edgar-allan-poe.html

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)