We hebben een killer nodig bij CH 2018 !

Slide1

De problemen bij organisatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zijn niet om aan te zien. Van de week werd bekend dat er veel minder geld binnenkomt dan geraamd. In het winnende bidbook werd nog uitgegaan van een begroting van 40 miljoen euro, maar dat is inmiddels bijgesteld naar 26,5 miljoen. Vijf onderdelen in het programma zijn al geschrapt, zoals een spa op een drijvende terp, een tentoonstelling over de romantische schilders uit het noorden en een online Museum of Love.

Dat kunnen we nog wel missen, denk je dan. Maar wanneer sneuvelen de 11 fonteinen?  Straks kunnen we de tentoonstellingen van Alma Tadema en M.C. Escher ook op ons buik schrijven. We zijn blij gemaakt met een dooie mus, dat is ondertussen wel duidelijk. Geen wonder dat ze in Maastricht zich genaaid voelen. Het ontbreekt er nog maar dat de jury in Brussel is omgekocht. Maar na de recente berichtgevingen houd ik niets voor onmogelijk. Het hek is van de dam. De blubber komt boven.

Het roer moet om, dat is duidelijk. Na de eerste bezuinigingen in het programma van het bidbook zal de organisatie zelf afgeslankt moeten worden. De structuur van die organisatie was trouwens toch al zeer schimmig. Na het vroegtijdig vertrek van Ton. F. van Dijk werd ‘Cultural Director’ Lieven Bertels tot algemeen opperhoofd benoemd. Hij zou zich voortaan laten bijstaan door financieel directeur John Bonnema, wiens rol werd verbreed tot ‘Managing Director’.

Alles goed en wel, maar wie is toch in hemelsnaam die Lieven Bertels?  Ik heb die goede man nooit mogen aanschouwen. Hij schijnt sinds kort in het voormalige Patershuis te wonen in de Bagijnestraat, naast Theater Romein.

Dat monumentale pand werd door de Gemeente Leeuwarden speciaal voor hem verbouwd. Het moet een mooi optrekje zijn geworden, zo mooi dat Lieven Bertels nooit meer naar buiten is gekomen. Zelfs interviews geeft hij niet. Voor de Friese media is hij volledig onbereikbaar en onbenaderbaar, niet in de laatste plaats omdat hij met zijn jetset voortdurend heen en weer vliegt tussen Leeuwarden en Australië.

Met zo’n man win je de oorlog niet. Je krijgt heimwee naar Guy Coolen. Ook dat was een ingevlogen jobhopper uit Vlaanderen die zo nodig het Frysk Festival van 2008 moest aansturen. Maar die ging tenminste nog wel eens met mij op een terras zitten in de Prinsentuin. Nee, die Lieven Bertels heb ik nooit gezien. Die man moet dus maar als eerste ontslagen worden. Dat scheelt tenminste tien projecten uit het bidbook.

Nu we het dan toch over ontslagen hebben, wat dacht je van Jacco de Boer? Die is met zijn kop meer bij het landelijk CDA bestuur dan bij de organisatie van CH 2018. Ook die kan maar beter meteen de Afsluitdijk over. Dat geldt trouwens voor het merendeel van de organisatie. Als ik het goed zie op de site van CH 2018, dan telt de staf inmiddels 27 goedbetaalde krachten. Dat kan minder zou je zeggen. Het wordt hoog tijd dat daar eens een crisismanager naar gaat kijken, iemand die verstand heeft van ontslagen en afvloeiingsregelingen.

Wie is daar beter voor geschikt dan de voormalige Keunstwurk-directeur Renée Waale. Zij is bekend met het cultureel veld in Friesland en weet als geen ander hoe je een organisatie moet afslanken. Dat doet zij feilloos en meedogenloos. Kortom, de juiste vrouw op de juiste plek. Alleen zij kan CH 2018 nog redden van de ondergang. Willen we meer of minder bobo’s? Minder toch? Dan gaat Renée dat regelen.

Het is trouwens onbegrijpelijk dat de organisatie de benodigde sponsorgelden niet bij elkaar weet te bedelen. Als dit niet lukt, wat lukt dan nog wel in Friesland? Wederom word ik nostalgisch. Mijn gedachten gaan terug naar het wonderduo Loek Hermans en Andries van Weperen. Dat waren twee golden boys, die in de aanloop van de manifestatie Fryslân 500 in 1998 moeiteloos zakken met geld bij het Friese bedrijfsleven wisten weg te slepen. Andries van Weperen liet zich ooit ontvallen hoe dat destijds in zijn werk ging. ‘Loek Hermans schiet het slot open en ik trap de deur in.’ Zo doe je dat dus . De bal rondspelen!

Maar dat zie ik de huidige CdK Jorritsma niet doen, om over die stoethaspel Ferd Crone maar te zwijgen. Met zo’n brekebeen sta je meten weer in de lift. ‘Nog een fijne dag verder!‘ Hoe vaak moeten de sponsorwervers van CH 2018 dat gehoord hebben, als ze weer eens met hangende pootjes de directiekamer van een Fries bedrijf uitstapten. Het zijn amateurs, pure amateurs. Maar ze worden wel als dure professionals uitbetaald. Wij hebben een killer nodig. Read my lips. Het wordt tijd voor Renée Waale.

11 Reacties »

 1. Harrie Muis

  28 maart 2016 op 11:53

  de zere plek en de vinger zijn geen vrienden

 2. Eddy Drost

  28 maart 2016 op 12:22

  Achter de feiten aanlopen blijft CH2018 achtervolgen.

 3. André van der Linden

  28 maart 2016 op 13:17

  Inderdaad is mevrouw Waale nogal goed in afschaffen.
  Die fonteinen kunnen dan wellicht badwater gaan spuiten, waarin de geesteskinderen verdwijnen.

 4. J.Laan

  28 maart 2016 op 13:24

  Gelukkig hebben we in Leeuwarden nog kritische, wel denkende mensen. We kunnen masr beter CH2018 afgelasten, sluiten. Het wordt nu een buurtfeestje voor bobo’s met giga overlast voor de omwonenden. (Denk maar aan de geluidsterreur van natuurvernietigende festivals in de Groene Ster )
  Huub heeft gelijk als hij als eerste de buurman van Siem Janssen terug naar Belgie wil sturen ( is dat nog een veilig land? Anders krijgt Lieven straks asiel…)
  Maar de belangrijkste cultuur terrorist is niet Crone, maar Sjoerd Feitsma, die met zijn achterlijke schijnbaar onschuldige gedrag de hele cultuursector in Leeuwarden kapot dreigt maken. We weten dus waar we straks niet op moeten stemmen, willen we aan dit drama een einde maken. Huub schreef het eerder, ik herhaal het nogmaals: boycot CH2018!

 5. Eddy Drost

  28 maart 2016 op 14:52

  Al eerder noemde ik hier op dit Blog CH2018 een zwakbegaafden circus. Allemaal flauwekul ideeën en we mogen de handen dichtknijpen dat ons deze onzin bespaart blijft. Juist op grond van deze debiele zwevigere projecten heeft het bedrijfsleven er geen enkel vertrouwen in om te investeren. Bovendien wordt het bedrijfsleven een bedrieglijke worst voor gehouden. Wie 2018 euro investeert verdient het zesvoudig terug….? Men verwijst daarbij naar Liverpool waar van dergelijke winsten sprake zou zijn geweest. Wel dat is een understatement. Ik ben regelmatig in Liverpool en kan u verzekeren dat het op een doordeweekse dag op straat zwart ziet van de mensen. Blijkbaar hoeft daar na CH2007 niemand meer te werken….? Er wachten ons gouden tijden in Leeuwarden! Helaas zo eenvoudig ligt het niet. Elk jaar worden er twee steden tot Culturele Hoofdstad van Europa gebombardeerd. Hoeveel vertrouwen zou u er dan in hebben als in de acquisitie van CH2018 alleen naar Liverpool wordt verwezen? Zou u zich dan ook niet afvragen waarom er niet wordt verwezen naar al de andere ervaringen die Culturele Hoofdsteden hebben opgedaan? In de Blokhuispoort denken ze dat Fryske ondernemers een stelletje goedgelovige sufferds zijn. Dat is echt niet het geval. De Fryske nuchterheid wordt weerspiegeld in het falen van de acquisitie en de volslagen belachelijke projecten die zijn ontwikkeld. Van onze ‘natural heritage’ is niets terug te vinden in de projecten. Zweverige nietsnutten zijn in het de Blokhuispoort. Geen enkele vindingrijkheid, geen enkele originele creativiteit en geen enkele feeling met de Friezen en het Frysk resulteren in geen enkele kans op succes.

 6. Aldus H.

  29 maart 2016 op 06:58

  Het is me allemaal wat.

  En een killer?
  Doe één fontein L water spuiten en je hebt een killer tot in de eeuwigheid.

  Doe maar een Obelisk fontein dan met zonnewiel. En inééns gaat letterlijk alles kloppen: religie, geschiedenis, wetenschap én wonderen. Ineens valt alles op zijn plaats.

  Moet je het alleen wél goed doen he? Als je erin om gaat zitten prutsen/verbasteren/slecht uitgevoerd plagiaat zoals de kerk/christenen/islam duizenden jaren al doen/deden dan gaat het keihard tégen je werken. En dat blijkt dan ook wel: chaos all around.

  De eerste écht werkende zender /transponder naar het universum en de goden sinds duizenden jaren. Mooi man.

  En de goden? Die zullen je gaan belonen. Niet alleen qua toerisme en zo hoor, veel meer. VV Heerenveen en SC Cambuur zullen tot de absolute top van voetbal gaan behoren. In Thialf zal het ene na het andere wereldrecord geschaatst worden. Epke zal met 300 rpm om zo’n brug slingeren. De gezondheid van alle Friezen zal toenemen, en derhalve de zorgkosten omlaag.

  Doe bij dat wonder nog een snufje wetenschap en je vraagt je in godsnaam af hoe het mogelijk is dat we dit niet eerder hebben bedacht.

  Wel, het IS al eerder bedacht. Maar niet iedereen is er blij mee.
  En daar zit em dan ook de crux.

  Hét businessmodel van grote organisaties als geopolitiekers, pharma industrie en de kerk is: HOOP. En niet, zoals velen denken, oplossing. Welnee, dat destroyed hun businessmodel. ‘Morgen wordt het beter’. Maar niet echt. NOOIT echt in feite.

  Een gelukkig en harmonieus volk heeft helemaal geen machtshebbers, regelneven of spindoctors nodig. Die redden zichzelf wel. Hebben ook geen ‘associatie verdragen ‘ nodig. Vandaar.

  Verder kost zoiets natuurlijk wel duur geld qua financiele kosten.
  Zo’n obelisk met holy water en zo.

  Zal best een miljoentje of 10 kosten als het niet meer is.
  Maar IK kan niet een beter businessmodel bedenken dan dit.
  Friesland als bedevaarts oord? Maar dan eentje die echt werkt?
  Met een immense spin-off? Het moet niet gekker worden!

  Maar gaat zoiets ‘technisch’ werken? Ja hoor.
  In minuten te bewijzen. Het knettert erover waar je bij staat.
  Klinkt dit alles bizar? Ja vast wel.
  Zo klink het vast ook bizar dat je met 20.000 km door de ruimte reist en met ~2000 km ronddraait. Je voelt toch helemaal niks?

  Maar laat ik het zo zeggen. De wonderen zijn echt de wereld nog niet uit. Sterker nog: die zijn de wereld nooit uit geweest.
  De oude egyptenaren hebben min of meer dit wonder al ontdekt en élke religie daarna heeft er ALLES aan gedaan om deze wonderen onder de grond te stoppen, te bagatelliseren, te plagieren, te verbasteren enzovoorts. Om energie(zonnestralen) om te zetten in lijden van Jezus (doornen om hoofd) , dat soort dingen.
  Boeken vol hebben ze er over geschreven. Bijbels, Korans, noem maar op. En de mens, die sukkel, hij vrat dat alles als zoete koek.

  Wel. Misschien wordt het tijd om dat zwarte doek eens voor eens en voor altijd op te heffen. Het heeft nu lang genoeg geduurd. Niks geen vage verbasterde metaforen meer gebaseerd op hoop (die nooit uitkomt) maar échte wetenschap en spiritualiteit.

  En zijn er overeenkomsten tussen en obelisk, zonnewiel en L water? Ja, wel degelijk. Wat je hiermee doet is kennis, wetenschap, religie, kunst en het universum ‘comprimeren’.
  Je bundelt dus in feite energie. En tevens ‘landmark’ en transponder.

  God snapt dit. Bomgordels snapt ie echt niet. Hoewel erg trendy de laatste tijd. Maar God trapt niet in hypes, God wil da real stuff.

  Maar goed. Om maar met een meesterspreuk van Johan Cruyff te eindigen: ‘je begrijpt het pas als je het snapt’. Of was het nou: ‘je ziet het pas als je het doorhebt’?

  Afijn. Zoiets is dit dus ook.

  En een soort PS:je: voor wie denkt dat ik toch best wel een beetje gek ben, kijk eens naar wat het Vaticaan doet, wat de oude Romeinen deden, wat Washington deed, wat de Islamieten deden/doen en wat zelfs NL doet/deed: Obelisken, gedenknaalden, overal. Vaticaan prutst er een kruis op, islam een halve maan. De amerikanen stapelen zo’n ding uit blokjes, en NL heeft ook zo’n gemuteerde stompe versie met een kwart zonnewiel op de Dam staan.
  ‘It’s bigger and more widespread than you think’.

 7. Aldus H.

  29 maart 2016 op 07:23

  Nog ff nawoord: joh, het hele westen vliegt op damp.

  Ze weten het alleen zelf nog niet. Elke vorm van realiteit en besef is weg.

  Vorig jaar, begin 2015 heb ik het woord ‘disruptive’ al als kernwoord gegeven voor 2015. Ik had het beter in hoofdletters kunnen schrijven.

  Wat ik ook al eerder zei: links KAN niet rekenen maar wil dat ook niet. Softe wetenschap remember?
  Enig idee wat die asieltsunami kost? En of die groene transitie?
  Gebaseerd op een metertje extra CO2 in 10 km lucht sinds 1860?

  BEIDE zijn apart niet eens te betalen laat staan gezamenlijk.
  Maar goed, dat merkt u straks vanzelf wel.

  Ik kan BV Frl hooguit twee tips geven: ga in godsnaam NIET mee met die idioten uit de EU. En NL.
  Betekenend: geen- tot zo weinig mogelijk windmolens in Frl, en zo weinig mogelijk ‘kansenpareltjes’ uit het MO opvangen.

  Ik lees zo langzamerhand steeds meer reacties van mensen die wel gillend weg willen uit NL. Inmiddels OOK reacties op msm-media.
  Voor de goede orde: MSM liggen meestal wat (lees: lichtjaren) achter op de werkelijkheid. Net als de polletiek.

  Wil je mienskip, zul je toch wel wat inwoners over moeten houden toch? Moeten ze niet allemaal willen emigreren omdat ze in een runaway-system zijn gekomen gerund door wensdenkers, moreel verhevenen, fraudeurs en systeem zombies.

  Kijk. Als u dat namelijk wel doet is dit uw voorland.
  Zweden. Huilen, huilen, huilen. Kijk ook de filmpjes.

  https://ejbron.wordpress.com/2016/03/28/zweden-de-multiculti-hel/

 8. Wiebe Dooper

  29 maart 2016 op 12:14

  Benader Anne Oosterhaven uit Sneek om het hele project te leiden, hoewel hij vrijwel zeker ‘nee’ gaat zeggen. Een sterke financiële vrouw of man ernaast en je bent klaar. Tenminste, in grote lijnen.

 9. Arnould

  30 maart 2016 op 10:51

  Wist u dat niet alleen L.warden centraal moet staan als hoofdstad maar heel Friesland.
  Dat Lieven niet bereikbaar is voor de media kan ik niet zo goed beoordelen.
  De heer Lieven stond wel open voor een praatje bij de aftrap in de Lawei te Drachten.

  Persoonlijk vond ik het beschamend dat de hele opening een conversatie was van de Friese cultuur.
  Gedeputeerde staten mevrouw Sietske Poepjes deed er nog een schepje boven op, om de prijswinnaars in het Fries te interviewen.
  Helaas merkte ze niet dat alle antwoorden perfecte werden weer gegeven in de Nederlandse taal.
  Ja ja deze ondernemers denken vooruit en in Europa kom je echt niet zover met het Fries hoe mooie de taal ook is.
  Gelukkig was Lieven het met mij eens “de communicatie is iets wat sterk verbetert moet worden” was een van de woorden die hij tot mij sprak.
  Eddy Drost spreekt over investeringen door het Friese bedrijfsleven, wellicht zal dit een grote flop worden.
  Toch sprak Lieven tot mij, dat de economie draaiend gehouden moet worden in Friesland. “elke ondernemer moeten wij de gelegenheid geven om zaken met ons te doen”.
  Helaas waren deze woorden nauwelijks zijn mond uit of ik kreeg te horen van ondernemers dat Lieven liever zaken doet met zijn “eigen”
  pappenheimers immers zij zijn bekend bij hem en hebben verstand van zaken in de evenementensector.
  Dit geeft al aan dat Lieven het Friese ondernemerschap liever niet leert kennen of is het gewoon gemak zucht en komen we weer in het bekende wereld van ons kent ons.

  Het is dan ook spijtig dat de organisatie geen bindende afspraken kan maken en zag een zeer grote Friese verhuurder dan ook als hoofdaannemer de opdracht zijn neus voorbij gaan aan de concurrent in een andere provincie.

  Uiteraard hoop ik van harte dat er nog beweging in komt.

 10. Myconius

  1 april 2016 op 10:58

  @ ARnould

  Ik lees ‘Ja ja deze ondernemers denken vooruit en in Europa kom je echt niet zover met het Fries hoe mooie de taal ook is.’

  Ha ha ha, alsof ze in het buitenland wel Nederlands spreken.

 11. Chris Rijff

  18 september 2016 op 00:27

  QUO VADIS FRYSLÂN?

  De politiek in Friesland, met Leeuwarderadeel voorop en gesteund door de provincie, heeft een uniek project de nek omgedraaid teneinde zelf een inhoudelijke bijdrage te kunnen leveren aan CH2018 met de aanleg van een toeristisch fiets- wandelpad tussen Jelsum en Stiens ten behoeve van forenzen.

  De werkelijke kwestie is dat Leeuwarderadeel jarenlang achterover heeft geleund terwijl de stichting NFLS een uniek plan ontwikkelden om van het Dockumer Lokaeltsje een marketinginstrument te maken om daarmee Friesland echt op de kaart te zetten. Maar op het moment dat de NFLS had laten zien wat er allemaal mogelijk was en hoe zoiets zou moeten worden aangepakt, gingen Leeuwarderadeel en de provincie er met de inspanningen van de stichting vandoor.

  Dat beschouwd men in bestuurlijk Friesland – om met een containerbegrip te spreken – als de Iepen Mienskip.

  Een term die de lading in deze kwesties veel beter dekt is, “Oneerlijke overheidsconcurrentie in de recreatie- en cultuursector”, welke – net als de ijsfonteinen – een goed voorbeeld zijn van top-down regeren.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php:84 Stack trace: #0 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/single.php(22): comments_template() #2 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include('/srv/home/huubm...') #3 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/srv/home/huubm...') #4 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/index.php(4): require('/srv/home/huubm...') #5 {main} thrown in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php on line 84