Op zoek naar het andere Fryslân

Slide1

Persbericht – De Fries die in de toekomst sprong

Op 17 maart verschijnt bij Wijdemeer “De Fries die in de toekomst sprong – Fries modernisme in de jaren zestig” van Huub Mous.

Het modernisme is – hoe vreemd het ook klinkt – misschien wel het meest eigene dat Friesland ooit heeft voortgebracht. Maar hoe kon zoiets als Fries modernisme ontstaan in een cultureel klimaat dat zo lang weerstand bood aan alles wat modern was, een weerstand die soms zelfs een onderscheidend onderdeel leek van de Friese identiteit? Op deze en andere vragen probeert Huub Mous een antwoord te geven in het boek.

Behalve over Friesland gaat “De Fries die in de toekomst sprong” ook over de jaren zestig en de transformatie van het bewustzijn die zich toen manifesteerde in de binnenruimte van de psyche, maar ook in de buitenruimte van de leefwereld. En in het bijzonder in de wijze waarop die twee ruimtes – het binnen en buiten – met elkaar verweven zijn.  Om dat transformatieproces op het spoor te komen, schetst dit boek een beeld van de veranderingen op uiteenlopende terreinen, zoals kunst, literatuur, architectuur, stedenbouw, planologie en de media.

Het boek is uitgegeven in het kader van het programma “Op zoek naar het andere Fryslân” van Tresoar.

Huub Mous (1947) is kunsthistoricus en publicist. In diverse functies was hij gedurende dertig jaar in Friesland werkzaam als adviseur en organisator op het terrein van de beeldende kunst.

Het boek telt 320 bladzijden en een fotokatern van 16 bladzijden en is verkrijgbaar in de boekhandel en de webshop van Wijdemeer. Het wordt gepresenteerd tijdens een symposium dat op 17 maart gehouden wordt in Tresoar met bijdragen van Oeds Westerhof, Bert Looper en Huub Mous.

ISBN 978 94 920 5219 3, paperback, prijs € 25,00

Zie ook: Uitnodiging

2 Reacties »

 1. J.W.Robert Kruzdlo

  13 maart 2016 op 14:52

  Huub, heb je persbericht overgenomen en op m’n blog Wikitaxis geplaatst in TROUW. Ik voeg nog iets toe… .

  Groet

 2. J.W.Robert Kruzdlo

  13 maart 2016 op 18:02

  Kijk maar:http://www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/campaign/item/detail/1833030/85052/Wikitaxis.dhtml

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)