Met blijdschap geven wij kennis

boreling

Kortom, mienskip-denken en kosmopolitisme kwamen in het Friesland van de jaren zestig als twee uitersten tegenover elkaar te staan. Die oppositie is in de huidige tijd verdwenen. Het adagium ‘iepen-mienskip’, dat voor de manifestatie CH 2018 hoog in het vaandel zal staan, kent geen tegenstelling tussen nationalistische identiteitsgevoelens en een open oriëntatie op de wereld, in casu Europa. De kosmos en de oikos laten zich voortaan broederlijk verenigen in een wonderlijke synthese. Zo werd het onverzoenbare uiteindelijk verzoend in een ultieme poging om Friesland voort te stuwen in de vaart der volkeren. Maar is het recente verleden wel verwerkt? Die vraag blijft knagen, ook als de euforie wat is bekoeld over de komende Europese aandacht voor de Friese culturele ambities. Of zoals de Spaans-Amerikaanse filosoof George Santayana (1863-1952) ooit heeft opgemerkt: ‘Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd om haar te herhalen.’

Uit: De Fries die in de toekomst sprong, Fries m0dernisme in de jaren zestig.

Slide1

2 Reacties »

 1. Eddy Drost

  8 maart 2016 op 00:10

  Gefeliciteerd Huub! Ziet er zeer fraai uit. Ik kijk uit naar volgende week donderdag in Tresoar.

 2. Aldus H.

  9 maart 2016 op 03:11

  Oke, ik wil een poging doen om in de toekomst te springen.

  Hoe? Door éérst terug te gaan in de tijd, om precies te zijn naar de tijd van de oude Egyptenaren, de tijd dat de beschaving pas goed op gang kwam in de tijd van de grote pyramiden.

  Wat wil het geval. Ik heb mogelijk (weer) iets ontdekt: de obelisken.

  Tot mijn stomme verbazing weet men niet precies wat het nou voorstelde. Wel dat het een plaats was waar zonne rituelen en dergelijke werden gehouden. Je kunt van alles lezen rondom het fenomeen obelisk, maar tot nu toe nergens wat het nu IS.

  En er is nog iets onvoorstelbaars belangrijk aan een obelisk: hij MOET uit één stuk bestaan!

  Nu komt het. Een obelisk stelt een zonnestraal voor! Niks meer, niks minder. Alle ‘ruis’ en riten er om heen zijn in feite tweedehands zaken dan wel een gevolg.

  En hij MOET uit één stuk bestaan, anders heb je dus een gebroken zonnestraal, en dus een gebroken contact met de zon/zonnegod/alle goden/energie –> mislukte oogsten/onderwereld neemt het over etc etc.

  Er zijn nogal wat obelisken verhuisd van Egypte naar diverse landen zoals Italie, Rome.

  …… Pope Sixtus V Of course moving this heavy obelisk – especially in those days – was a very difficult task. Many movers refused to attempt the feat, especially since the pope had attached the death penalty if the obelisk was dropped and broken! Finally a man by the name of Domenico Fontana accepted the responsibilty.

  http://www.christian-restoration.com/fmasonry/obelisks.htm

  Kortom: Pope Sixtus V begreep dit.

  “As you can see from the Bible verses quoted above, these symbols were associated with sun worship, which is strongly condemned in scripture. So why are they so prevalent in the Roman Catholic Church, if they are associated with paganism and apostasy?”

  Maar belangrijker is wie het net niét begrepen:
  het Washington Memorial (want bestaat uit gestapelde blokken) en … het monument op de Dam 🙁 (vorm is niet goed)

  De obelisk op het st Pietersplein stelt dus een zonnestraal voor met daarom heen de zon/ het zonnewiel.

  Waarom een wiel? Wel, nu zijn we weer terug bij onze grote vriend de mestkever he? Jaaahhh!!! Mijn held!

  Men dacht destijds dat de zon als een bol werd aangedreven door een enorme mestkever in het universum. De zon ‘rolde’ zeg maar om de aarde heen. Bol, rollen… wiel… ziet u het patroon?

  Net zoals een bolletje peop werd voortgerold door een mestkevertje, de ware uitvinder van de bol en het wiel. Mooi he?
  Think big by looking small: ook dat proces herhaalt zich nu door bijv nanotechnologie.

  Maar even terug naar in feite de essentie van life itself en religie: de ZON is de ware God. Want waarom staat er dan een obelisk op het st Pietersplein en NIET een kruis met Jezus eraan?
  Iets om over na te denken misschien?

  En het kruis on top of die obelisk is in feite Jezus on top of a sunbeam.

  En de doornen om Jezus’ hoofd waren ook helemaal geen doornen maar ZONNE stralen. Niks geen ‘lijden’ voor de mensheid: het zonnetje in huis! Precies omgekeerd dus.

  De leugen van het lijden heeft geduurd tot de jaren 60. Toen kreeg het merendeel van de westerse bevolking wel door: hier klopt iets niet. En ja, dat klopt. Dat er iets niet klopte. Het Vaticaan zélf is het bewijs!

  Velen denken echter dat een obelisk het reproductive organ is van Baal. De piemol van het kwaad dus.
  Onzin. Het ‘kwaad’ opereert zowiezo in het duister en spendeert geen geld of resources aan het ‘daglicht’. Het kwaad is vooral uit op
  resources van anderen, op zelfverrijking, eigenbelang, egoisme, en hun eventuele vereringen spelen zich af in het donker en niet in het licht.

  Niet voor niets bestaat de uitdrukking: ‘iets wat het daglicht niet kan verdragen’ . Ook dit is weer logisch, want immers: ‘dan kon de zonnegod je misdaden niet zien’.

  Maar dan. Voor wie goed kijkt kan zien dat de top van een obelisk
  is toegesneden tot een kleine pyramide.
  Toeval?

  Nee, het moest wel zo zijn. Een zonnestraal is immers ook ‘scherp’.
  En derhalve moest een omgekeerd zonnestraal dat ook zijn.
  ‘Communication with the Sun’, zo zou je het kunnen zien. En son-sun he?

  Dus, een pyramide is eigenlijk de uitvergroting van het topje van een obelisk. Daar waar het licht bijeenkomt, maar ook weer wordt ‘uitgestraald’. Een soort van goddelijke transponder.

  En zoals men dacht dat de zon een god was werden de pharao’s begraven in de pyramiden. Zo waren ze al vast zelf goden, en om het allemaal nog duidelijker te maken deden ze dat op een manier zoals de mestkever: met gangen en zij-gangen.

  En ze werden gemummificeerd omdat men toen dacht dat ‘het leven uit de dood ontstond’, net zoals bij de larve van de mestkever.

  En vergelijkbaar hieraan zijn volgens mij de menhirs.
  Ook hierin vind ik geen/nauwelijks bruikbare informatie.

  Ik denk, ik weet het niet zeker, maar dat dit tevens ‘zonnepilaren’ zijn. Dus: ook een soort verering van de zon. Alleen had men de gereedschappen niet echt om dit even netjes en haaks en puntig af te werken. Het ging vooral ‘om het idee’.

  Stonehedge. Ook hierin vind je niet echt WAT het nou betekent. Wél dat er allerhande rituelen zijn uitgevoerd, en dan vooral en met name mbt de dood.

  Wel, ZOU het kunnen dat die horizontale blokken op de ‘zonnestralen’ het blokkeren/geblokkeerde van het zonlicht moeten voorstellen? Oftewel: een soort ‘teken’ of code dat het om een begraafplaats ging? Daar waar het licht de overledenen niet meer kon bereiken?

  Wel. Dit laatste weet ik niet zeker, het zou een theorie kunnen zijn.
  Een theorie die ik overigens ook verder nergens kan vinden.

  En zoek maar eens op wiki monument de dam:

  ‘Op de binnenkant van de gedenkmuur is een tekst van de Nederlandse dichter Adriaan Roland Holst aangebracht, met belettering ontworpen door Jan van Krimpen:

  “Nimmer, van erts tot arend, was enig schepsel vrij onder de zon,
  noch de zon zelve, noch de gesternten.
  Maar geest brak wet en stelde op de geslagen bres de mens.
  Uit die eersteling daalden de ontelbaren.”

  Ook hier , in de eerste zin al: de zon.

  Maar nogmaals: de vorm van het monument klopt niet 🙁

  Niet begrepen. Een zonnestraal is niet stomp.. niet bekleed met een beeld(en) en ook al niet ovaal… en het ‘zonnewiel’ er om heen is maar een kwart van wat het zou moeten zijn…

  Je kan dus wel inscripties in een straal meegeven, een boodschap dus, maar geen (fysiek) beeld er aan vastknopen!
  Dat kan alleen op de voet!

  En dit kun je nota bene vergelijken met radio en tv straling: je kunt dus wel een boodschap overbrengen, maar die zitten IN de straal en niet OP de straal.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Monument

  Wel. Het kan maar zo zijn dat ik met bericht niet veel vrienden maak. Waarom dan toch? Wel, neem nu het Washington Memorial. Zou u een gebroken/onderbroken zonnestraal willen hebben als monument? Of als het dan al een ‘reproductive organ’ moet voorstellen, zou u willen dat deze zou bestaan uit gestapelde blokjes? NEEN!
  Soms, héél soms does exact science matters.

  En het is tevens een metafoor voor bijv de bijbel: je kunt wel nagaan dat er in de loop van tijd ook hier immense fouten zijn ingeslopen. Het lijkt wel ‘ongeveer op wat het geweest zou moeten zijn’ maar de oorspronkelijke bedoeling is volkomen uit verband gerukt, en zelfs niet eens meer duidelijk.

  ‘Mozes spleet de wateren’. Yeah right. Niks geen zee, maar penetreerde de vagina van een vrouw. Dichterlijke vrijheid. Niks mis mee, behalve als het om een ‘leer’ gaat. Dan moet je toch behoorlijk concreet te werk gaan. Zoiets als je boodschappen afrekenen bij de kassa. Dat moet niet multi-interpretabel zijn.

  Dan krijg je lange rijen, ruzies, knokpartijen, mensen met honger, chaos, opstand, rellen, moord en doodslag en vervolgens einde beschaving.

  Maar goed, dit alles genereerde bij mij een héél apart idee voor BV Fryslan/2018.

  Dit in deel II.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php:84 Stack trace: #0 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/single.php(22): comments_template() #2 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include('/srv/home/huubm...') #3 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/srv/home/huubm...') #4 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/index.php(4): require('/srv/home/huubm...') #5 {main} thrown in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php on line 84