De oermythe van de Duitse geschiedenis

Schermafbeelding 2015-10-06 om 10.17.23

Via het contact met de overblijfselen van de verwante Griekse cultuur (onder meer te vinden in Italië) hoopte men het ware Duits-zijn te vinden. De Romeinen dienden niet als voorbeeld, omdat zij sinds Luther ( 1483-1546) geassocieerd werden me het onderdrukkende en decadente Romeinse keizerrijk, lees: de decadente en verwijfde Romaanse of Franse hofcultuur, die de Germaanse vrijheid, soberheid en zuiverheid bedreigde. Behalve de cultuur van de Grieken was ook de Germaanse mythologie een inspiratiebron. De overwinning van Hermann of Arminius (17/18 v. Chr. – 19 n. Chr.) op de Romeinen in het jaar 9 na Christus, toen drie legioenen onder leiding van generaal Varus (46 v. Chr. – 9 na Chr.) in het Teutenburgerwoud vernietigend door de Germanen waren verslagen, fungeerde als de oermythe van de Duitse geschiedenis, de strijd tussen de Germaanse en Romaanse wereld die door Tacitus (56-117) in zijn Germania (90 n. Chr.) was beschreven. Friedrich Gottlieb Klopstock schreef een trilogie over Hermann (1769-1787) en Heinrich vin Kleist ( 1777-1811) gaf de Hermann- of Arminiusmythe vorm in Hermannsslacht (1908). In de beeldende kunst was er het Hermannsdenkmal van Ernst von Bandel (1800-1876) en in de Bondsrepubliek waren Varus en Hermann een thema in het werk van de West-Duitse schilder Anselm Kiefer (geb. 1945).

Uit : Frits Boterman, Cultuur als macht, cultuurgeschiedenis van Duitsland 1800 – heden (2013)

Sinds drie dagen ben ik volledig ondergedompeld in dit boek van Frits Boterman. Het is een adembenemend overzicht van de cultuurgeschiedenis van Duitsland in de laatste twee eeuwen. Een boek van 1068 pagina’s. Prachtig beschreven ook. Wonderlijk dat ik mij nooit echt voor dit onderwerp geïnteresseerd heb. Het is een blinde vlek. Ik ben een francofiel. Ik hou ook van Italië en vooral ook van Spanje. Maar Duitsland? Daar wil je toch niet dood gevonden worden. Die gedachte slaat natuurlijk nergens op. Duitsland heeft een zeer rijke cultuurhistorie. De Duitse Romantiek – de periode van pakweg 1770 tot 1830 – behoort tot de absolute hoogtepunten van de Europese cultuurgeschiedenis, vergelijkbaar met de Renaissance in Italië, de ‘Zwarte Renaissance‘ in Spanje, de Verlichting in Frankrijk en de Gouden Eeuw in Nederland.

Waarom weten we daar zo weinig van? Afijn, laat ik voor me zelf spreken. Ik weet er weinig van. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de Duitse geschiedenis voor veel Nederlanders nog altijd besmet is door de gebeurtenissen in de periode van 1933 tot 1945. Maar is dat terecht? Na 1945 vond Duitsland zich opnieuw uit. Het maakte schoon schip en werd een zeer stabiele democratische staat die anno 2015 in veel opzichten als voorbeeld dient voor Europa. Zelfs in moreel opzicht, als we kijken naar de huidige vluchtelingenproblematiek. In vergelijking met de ernst van Merkel is Rutte een ginnegappend schooljongetje. Onze politieke leiders hebben geen cultureel besef, geen Bildung. Duitsland geeft wat dat betreft de toon aan in Europa. Daar helpt geen lieve moeder aan.

Alleen is het even slikken als je het Hermannsdenkmal ziet. Ik ben er ooit geweest. Tenminste, ik heb het gezien vanaf de Autobahn. Imposant, dat zeker. Maar dit pompeuze monument bevestigt wel al je vooroordelen over Duitsland en de oermythe van de Duitse geschiedenis. Eigenlijk, als je het goed bekijkt, is het een beetje een knullig monument. Het is de gestolde Romantiek van de 19de eeuw, die de tovenaarsleerling Adolf Hitler uiteindelijk uit zijn verstarring wist te bevrijden. Het raadsel hoe het ‘land van denkers en dichters’ kon afglijden tot complete barbarij, blijft mij intrigeren. Elke verklaring is een verklaring, maar meer ook niet. Wie zei het ook wel weer: de geschiedenis is een echoput, waar je telkens weer je eigen stem in terughoort.

5 Reacties »

 1. Keu

  8 oktober 2015 op 00:19

  Wellicht een aanrader in dit kader:

  http://www.tzum.info/2015/02/recensie-werner-braunig-rummelplatz/

 2. Aldus H.

  8 oktober 2015 op 01:21

  Helaas nog weer even een ander ‘dingetje’: TTIP.

  De zoveelste bedreiging die een verregaande impact gaat hebben, op in feite ALLES in uw leven.

  Kort door de bocht: een corporate takeover van oligarchen wereldwijd. Met dit pact krijgen bedrijven macht over hele landen, regeringen etc. Dus ook over het laatste restje souvereiniteit of zelfbeschikking of wat daar nog van over is.

  En dat bedoel ik dus ook met de échte psychopaten.
  Die hebben echt totaal schijt aan regeringen, landen, bevolking, gezondheid of souvereiniteit.
  Zijn wél zo slim geweest om het voor politici (die er over moeten stemmen), zéér aantrekkelijk te presenteren.

  Want vrije handel: wie wil dat nou niet.
  Maar in werkelijkheid: stealth war. Tegen wie? Tegen u.
  En wie betaalt dat? U. En ik.

  Kijk. Gewoon een linque naar uw kwaliteitscourant.
  Doe u zelf, of anders uw kinderen een plezier. Lees u in , kijk de filmpjes.

  http://www.nrcq.nl/2015/10/06/dit-verdrag-is-minstens-zo-belangrijk-als-ttip

  Maar wie even wat vooruitrekent, kan zien dat deze TTIP een ware ramp is. En yep, het gaat vooral ook wéér over patenten op de natuur, net als (ook) in WWII, oftewel de medische en pharma industrie. Wat je gaat krijgen is dat ‘medicijnen’ ineens 5000% duurder kunnen gaan worden. Zorg wordt totaal onbetaalbaar.

  “Big Pharma just made it more expensive to treat an infection than to buy a house.

  5,000 percent price increase
  As reported by FiercePharma, Turing Pharma recently purchased Daraprim, a standard-of-care medication used in the treatment of toxoplasmosis infections in AIDS and cancer patients. Shortly after buying the drug, Turing CEO Martin Shkreli took its price from $13.50 a tablet to a whopping $750 per pill.”

  http://www.naturalnews.com/051430_Big_Pharma_price_gouging_prescription_costs.html

  Wat ik al eerder zei: YOU are the product.
  En: THEY don’t care about you. At all.

  Ik kan u hooguit adviseren: wordt maar beter niet ziek.
  Dat kunt u zich namelijk straks helemaal niet meer veroorloven.

  In de states is de omzet alleen al in cancer drugs inmiddels 100 miljard dollar per jaar. Kun je nagaan hoe lucratief die tak van business is.
  En met dergelijke budgetten nog steeds ‘geen idee’ wat kanker nou is, ook niks aan preventie, voeding of voorlichting wordt gedaan, want hee, dat destroyed het (van oorsprong) nazi businessmodel.

  De geschiedenis herhaalt zich keihard, voltrekt zich onder onze ogen. Ik zal George Carlin maar niet aanhalen.

  Overigens: Zaterdag 10 oktober is er een grote demonstratie tegen TTIP in Amsterdam. Dit is een vervolg van de demonstratie van afgelopen voorjaar in Amsterdam.

  Of het helpt? Geen idee. U krijgt immers de politici waar u op stemt. En derhalve ook hun goed- of afkeuring van wetten.
  U verwart -helaas- nog steeds politici met volksvertegen woordigers. Dat zijn ze echter allang al niet meer.

 3. Keu

  8 oktober 2015 op 02:08

  Ik vind wel dat je nog eens een keer een roman moet schrijven Huub.

 4. Keu

  8 oktober 2015 op 02:12

  Met karakters en situaties and all. Personages die dingen zeggen. Dingen zeggen die er toe doen. Schrijven kun je wel.

 5. Keu

  8 oktober 2015 op 02:16

  Reve schreef ook romans.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)