Als gij niet wordt als kinderen…

Schermafbeelding 2014-07-09 om 15.14.35

‘Overigens, kon je nou niet een betere vraag verzinnen dan “Als je het licht uit doet, waar blijft dan het licht?” Sorry hoor, categorie ” als ik de WC doortrek waar blijft dan mijn peop? Als ik de kraan dichtdraai, waar blijft dan het water? Als ik lobotomie pleeg, waar blijven dan mijn herinneringen?” En zéker een kunstkenner moet weten dat de ‘kleur’ zwart nagenoeg alle licht absorbeert en omzet in warmte. Een plant doet weer wat anders, die soldeert er met CO2 bijvoorbeeld lange keten suikers van dus weer een andere vorm van energie. Wordt gekscherend ook wel eens voedsel genoemd. Een zonnecel genereert er vrije elektronen mee. Wat wij dan weer kennen als elektriciteit.’

Zo reageerde Wiersma op mijn kettingvraag van eergisteren.

Professor dr. Kobus Kuipers had er gisteravond iets meer woorden voor nodig.

Wilt u zijn antwoord horen? Klik hier.

Ik kan nu wel verklappen dat ik deze vraag niet zelf had bedacht. Hij is ontleend aan Ernst Mach (1838-1916), de grote natuurkundige en filosoof die veel invloed heeft gehad op het denken van Einstein. In zijn boek Natuurkunde, wetenschap en filosofie schrijft hij:

‘ “Waar blijft het licht als het wordt uitgedaan en niet meer in de kamer is?” zal het kind vragen. Het kind kan het plotseling ineenschrompelen van een waterstofballon niet begrijpen, het zoekt overal naar het grote voorwerp, dat er nog was.”Waar komt warmte vandaan? Waar gaat warmte naar toe?” Dit soort vragen van kinderen in de mond van rijpe mannen bepalen het karakter van deze eeuw.’

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)