Vreemdgaan met Anita

Vlak voor de Kerst lag er opeens een prachtig boekje op mijn bureau. Het heet ‘Romte’ en is uitgegeven door de Provinsje Fryslân. Het gaat niet alleen over de ruimtelijke kwaliteit van ons mooie Fryslân, maar ook over het beleid van Anita Andriesen. Ik heb altijd een zwak voor deze gedeputeerde gehad. De wijze waarop zij haar beleid verdedigt dwars tegen alle techneuten en projectontwikkelaars die Fryslân naar de Filistijnen willen helpen, chapeau! Het boekje ziet er ook oogverblindend mooi uit. Bijna te mooi voor Fryslân. Ik heb al horen fluisteren dat alleen al de vormgeving 7.5 duizend euro heeft gekost. Maar Anita ziet de dingen breed. Niet alleen de vis, maar ook schoonheid wordt duur betaald en ik zal de laatste zijn om te beweren dat op goede vormgeving bezuinigd moet worden.

Vorige week verscheen er opeens een advertentie van een halve pagina in de krant: ‘Anita foar Fryslân’ zo luidde de kop. Het was niet helemaal duidelijk of het hier om een steunbetuiging aan Anita ging of om een verkiezingsstunt van de PvdA. Er stonden ook namen onder van mensen die doorgaans niets met die rooie rakkers van doen willen hebben. Henk Kroes bijvoorbeeld, toch een verstokt CDA man die nooit een scheve schaats rijdt. En anders wel Louis Lycklema, die blazerdragende VVD-pommerant die tegenwoordig burgemeester is in een achterafgemeente. Dit dissidente stemgedrag kwam op mij wat lubberiaans over (‘mijn stem gaat naar Hirsch Ballin’). Een soort vreemdgaan in de politiek dat politici soms heel spannend vinden.

Inmiddels zijn er al heel wat woorden gewijd aan deze opmerkelijke actie rond rooie Anita. VVD-gedeputeerde Baas bleek behoorlijk in zijn wiek geschoten. Het is daar toch al een boksgala aan het worden op het Provinciehuis. Ook Bertus Mulder en Ed Nypels zie je de laatste tijd rollebollend over de straat gaan. Ik heb die Bertus nog nooit zo giftig gezien, en dat terwijl hij op het eind van de rit opeens van collega Ploeg met gulle hand tonnen subsidie in Fryslân mag rondstrooien.

Maar terug naar Anita. Wat is haar geheim? Wat heeft zij wel, en andere gedeputeerden niet? En vooral die Baas niet. Die man heeft maar één obsessie: De centrale as, een vierbaanssnelweg naar Dokkum die straks het aanzien zal opleveren van een autoloze zondag tijdens de oliecrisis. In Burgum heeft hij al een peperduur kantoor laten inrichten om de aanleg van al al dat beton te prepareren. Daar is dat dure boekje van Anita slechts peanuts bij. In mijn dagelijkse dialoog met Smots flapte ik het er vorige week zomaar uit:

BAASJE BETON
.
Denkend aan Fryslân zie ik brede wegen
snel door oneindig laagland gaan
Baas heeft het voor elkaar gekregen
om helemaal voor beton te gaan
.
Daarom zeg ik, ik meen het echt:
Baas is slechter nog dan slecht
Hij gooit gewoon hier alles plat
Beton, beton, want zo moet dat
.
Een weg naar Dokkum, dat is mooi
Geen mens te zien, geen lichtekooi
Dat mag voor hem de pret niet drukken
Die autoweg, die moet gaan lukken
.
Nog even, dan is al het gras
onder beton van Baas verdwenen
Beton zit die man in de genen
de koeienlucht wordt uitlaatgas
.
LOVELY ANITA
.
Lovely Anita, meter maid
Jij past op ‘Fryslâns romte’
Een ieder vindt jou echt een scheet
Je bent niet van dat bedompte
.
Je zegt precies dat wat je denkt
een echte Bildtse pieper, no
Je voelt jezelf ook nooit gekrenkt
zei je laatst op de radio
.
Je gaat ervoor zolang je leeft
Je vecht tegen de ellende
voor jij je eigen dood beleeft
ben je reeds een legende
.
Je kan ook tegen ‘n harde grap
je bent geen kindje van de pap
Je wordt alleen nooit slanker
al heb je dan de kanker

Gisterochtend viel er een enveloppe van de Provinsje Fryslân bij mij in de bus. Die bleek een briefje te bevatten van Anita Andriesen:

Ik kreeg leuke gedichtjes van jou toegestuurd. Wil je op mijn stemlijst staan? Kost geen geld. Is alleen morele support. Zou me een eer zijn!
Hartelijke groet,
Anita

Het is twintig jaar geleden dat ik voor het laatst op de PvdA heb gestemd. Maar tegen dit soort verzoeken ben ik niet bestand. Ik ben niet van beton, ja. Eén keertje zal ik dan vreemdgaan. Bij de komende verkiezingen wel te verstaan. Mijn stem gaat naar Anita.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)