Het vreemde zwijgen van de psychiatrie

Dit boek richt zich op het grijze gebied dat recentelijk is ontstaan tussen verschillende vormen van psychotisch geweld en terroristisch geweld. Maar vooral ook op het vreemde zwijgen van de psychiatrie over dit soort nieuwe manifestaties van het kwaad.

Vanuit vier invalshoeken – de esthetica, de religie, de filosofie en de psychiatrie – wordt deze problematiek benaderd. Het is een zoektocht naar de grondbetekenis van de hedendaagse terreur- en geweldsexplosies, zowel in de daad als in de beleving daarvan. Daarbij worden door de auteur ook de ervaringen betrokken van de psychose die hem zelf in de jaren zestig trof tijdens zijn adolescentie.

Wat gebeurt er precies in het proces van radicalisering en waarin verschilt dit proces van een zich plotseling aandienende psychose ten tijde van snelle secularisatie?

Huub Mous (1947) is kunsthistoricus en publicist. Hij publiceerde over diverse onderwerpen in tijdschriften en museumcatalogi, onder meer in De Gids en Tirade. In 2011 verscheen Tegen de tijdgeest, terugzien op een psychose, met als coauteurs Egbert Tellegen en Daan Muntjewerf. In 2013: Modernisme in Lourdes, Gerard Reve en de secularisering.

zie ook: hier

Reageren is niet mogelijk.