Het tijdperk van Aquarius

untitled

Ook dit is Marijke, zoals altijd met lang haar. Ze staat op het punt om in de rondvaartboot te stappen bij Rederij Kooy aan het Rokin in Amsterdam. Het is zondag 12 september 1971. De dag daarvoor hadden haar ouders hun zilveren huwelijksfeest gevierd in Hotel-Restaurant Apollo aan de Apollolaan in Amsterdam. Op de zondagochtend daarop waren alle genodigden gevraagd om gezamenlijk de Mis bij te wonen in de kapel aan het Bagijnhof

Marijke haar vader kwam daar vaak. Hij zat ook in de organisatie van de jaarlijkse Stille Omgang in de Amsterdamse binnenstad. Na afloop dronken we koffie in Hotel-Restaurant Polen aan het Rokin, dat zes jaar later – op 9 mei 1977 – volledig zou afbranden waarbij 33 doden vielen en 21 zwaargewonden (Wikipedia). Maar dat is een ander verhaal.

Dat weekend van 11 en 12 september 1971 kenden Marijke en ik elkaar pas drie weken. Toch was ik ook uitgenodigd. Voor Marijke haar vader was dat kennelijk geen probleem. Het was ‘serieus aan’ tussen ons, moet Marijke aan haar vader hebben gezegd. Ik was geen eendagsvlieg, en daar zou ze gelijk in krijgen. Van dit weekend zijn meerdere foto’s bewaard gebleven.

4-april-1980300016

Marijke had een wollen, geweven jas aan. Die had ze gekregen van Klaas Groot. Hij was gemaakt door zijn vriendin die eerder van hem was weggelopen en de jas had achtergelaten. Klaas Groot was destijds een bekend striptekenaar en cartoonist, die onder meer werkte voor de Volkskrant. Hij woonde in de flat Gooioord in de Bijlmermeer.

Klaas speelde ook saxofoon en maakte een tijdje deel uit van de popgroep Zen, die in 1968 een nummer-één-hit heeft gehad met het nummer Hair. Het was ook de tijd dat de musical Hair furore maakte. The dawning of the age of Aquarius. Alle bandleden van Zen kwamen bij ons uit de buurt en waren vaak te zien in Café Willem aan de Middenweg. Ook traden ze wel eens op in jeugdsociëteit Omega op het Linnaeushof.

In die tijd werden de rokken steeds korter en de haren steeds langer. Lang haar staat sinds mensenheugenis voor innerlijke kracht en schoonheid. Denk aan het Bijbelse verhaal over Samson en Delilah. Samson vertelde Delilah dat hij zijn kracht zou verliezen als hij zijn zou verliezen. De eerstvolgende keer dat Samson bij Delilah sliep, weefde ze zijn haar in haar weefgetouw. Vervolgens riep ze: ‘Samson, de Filistijnen over u!’

Haar vertelt iets over je persoonlijkheid en je karakter, maar ook iets over je gezondheid en de wijze waarop je zelf ziet en voelt. Marijke had prachtig haar. Dat heeft ze altijd gehad en heeft ze ook altijd behouden. Haar kapster verbaasde zich keer op keer over haar gezonde, sterke haar vol weelderige krullen. De laatste jaren liet ze eens in de zes weken het haar verven. Na verloop van tijd verscheen er dan een aandoenlijk grijs lokje boven haar voorhoofd. Ik vond dat mooi, maar Marijke wilde het altijd weer weg hebben.

Een week voor haar dood is ze nog naar de kapper geweest in het MCL. Ze moest wachten op de uitslag van een onderzoek en de uren kropen voorbij. Ik ben toen bij haar gebleven en gewacht tot de kapster klaar was. Toen de dokter kwam had hij geen goed bericht. Maar het haar zat nog altijd goed.

In Marijke’s zakagenda van 1971 lees ik dat ze op 2 juli van dat jaar bij Klaas Groot heeft gegeten in de Bijlmermeer. Op die dag moet ze van hem die geweven jas hebben gekregen. Hij heeft de tand des tijd niet doorstaan, maar ze heeft hem nog wel heel lang gedragen. Het was de jas waarin zij mij leerde kennen.

Reageren is niet mogelijk.