Ik zag de dood vannacht

Schermafbeelding 2015-08-29 om 15.55.59

Ik zag de dood vannacht. Even voor twee uur belde hij aan, maar voor ik de deur kon opendoen, stond hij al in de gang. ‘Wat is de bedoeling?’ vroeg ik nog. Maar hij zei niets, deed de deur van de huiskamer open en ging zitten op de bank. ‘Feel like home’, zei ik om de kou wat uit de lucht te halen. Maar ook deze poging om de stilte te verbreken had geen resultaat. De dood had de afstandbediening al gepakt en zapte langs de nachtelijke kanalen. Geen van alle kon zijn aandacht langer dan een twee seconden vasthouden, totdat hij een trein op de rails zag rijden. Het was ergens in China, zo te zien. Links en rechts trok een merkwaardig berglandschap voorbij. De dood staarde gefascineerd naar dit traag bewegende beeld, alsof het hem op een gedachte bracht. Maar misschien dacht hij wel helemaal niets. Misschien keek hij gewoon naar de tijd zelf die weggleed naar de horizon, onstuitbaar als een schaduw op een zonnewijzer. Kort is de tijd en onherroepelijk.

‘Wilt u een kopje thee?’ vroeg ik. De dood wendde zijn schedel naar mij toe en één kortstondig moment keek ik hem recht in de oogkassen. Ik zag de diepte van een maanloze nacht. Hij knikte. Ik liep naar de keuken en zette wat water op. Hoe krijg ik die engerd de deur uit? dacht ik bij mezelf. Naar bed gaan is geen optie. Voor je het weet word je niet meer wakker. Die smeerkees licht zomaar zijn hielen, als een dief in de nacht met mijn ziel onder zijn arm. Maar misschien is hij gewoon verdwaald en wil hij wat op adem komen. Ik schonk het water op, schudde even met het theezakje en bracht het kopje naar de kamer waar ik het neerzette op tafeltje voor de bank. ‘Warm opdrinken hoor, dat is goed voor de keel!’ Maar de dood zweeg. Magere Hein heeft geen humor. De trein stond inmiddels stil op een station midden in de rimboe. ‘Dooie boel daar, vindt u niet?’ Het bleef stil.

Ik heb het nog tien minuten aangezien. De dood en ik, wij zeiden geen woord. Toen ben ik maar naar boven gegaan. Zijn zwijgen begon me op mijn zenuwen te werken. In bed kon ik de slaap niet vatten. Mijn hele leven zag ik als een trein aan mij voorbij trekken. Ik dacht aan de bomen in China, waar ik lang voor mijn geboorte als een exotische vrucht in gehangen moet hebben. Waar zou de dood toen zijn geweest? Is de dood zelf ook geboren? Gaat de dood ooit dood? Ik denk niet dat de dood ooit aan een boom in China heeft gehangen. En terwijl mijn gedachten zo traag door oneindig laagland gingen, ben toch nog in slaap gevallen. Eenmaal wakker haastte ik mij naar beneden. De dood was weg. Was hij wel binnen geweest? De tv stond nog aan op een Duitse zender. Ook het kopje thee stond er nog, koud en onberoerd op het tafeltje voor de bank. Nee, de dood lust geen thee.

3 Reacties »

 1. Karianne

  30 augustus 2015 op 01:01

  Echt een mooi verhaal!

 2. Wiersma

  30 augustus 2015 op 05:13

  Zo smoor als kut nu, want feestje gehad wat uit de hand liep, maar de dood gewoon keihard ontkennen.

  In feite is dat de truuk van leven: de dood ontkennen.
  Keihard. No mercy. Keihard in de bek spugen die dood.
  ‘Ga es dood, dood’!

  Zou zoiets kunnen?

  Wat denkt u zelf. Hoe oud worden we over een miljoen jaar?
  Tegen die tijd is elk orgaan 3D te printen. En te implanteren.

  Of zou er een snellere en simpeler ‘route’ zijn naar dat?
  Nu al?

  Cellen vernieuwen zich continu. U poept in feite oude cellen uit, niet zozeer voedsel van gisteren. Dus elke cel is a new born baby.
  Maar waarom gaat u toch dood? Aan ouderdom terwijl uw cellen hartstikke nieuw zijn?

  Zo. Zit ouder worden en dood gaan in het DNA? Zat deze formule al in de eerste Planck seconde van de big bang?
  U MOET dood?

  Maar wat als je deze ‘wet’ keihard negeert?

  Iets in de geest van: joh, als er geen bessen meer groeien ga ik wel noten vreten?

  Wie zegt niet dat de oermens gerust 300 jaar oud werd?
  Waarom kan een boom maar zo 3000 jaar oud worden?
  Waarom waren oerbossen zo groot?

  Ik heb al vaker gezegd dat mindcontrol werkt. Waarom werkt het zo goed? Omdat u het werkelijk niet doorhebt. Hoe slim u ook bent. U hebt het idee dat er zo ongeveer op je 86ste wel dood moet zijn/gaan. ‘Want iedereen vindt dat immers’.

  Slim en intelligent zijn is OOK al geen voorwaarde meer voor evolutionaire voorsprong.

  Wat evolutionaire voorsprong 3.0 is, is niet ‘samen schouders eronder’, niet meer ‘slim, hoogopgeleid of intelligent’ zijn, maar beschikken over de juiste data. In combinatie met ‘niet dom zijn’.
  Dingen snappen.

  ‘Hoog opgeleid’ stelt geen flikker voor als je bent opgeleid met verkeerde data/input. Of als een one trick pony. Zie Religie.
  Intelligentie stelt geen flikker voor als je die intelligentie baseert op ‘hoog opgeleid’. Zie scholing.

  Waarom denkt u dat er geen enkel onderzoek gedaan wordt naar levens verlenging? Dit zou een mega triljarden markt zijn.
  Want wie wil nu niet ouder worden in gezonde toestand?
  Laat staan life forever?

  En toch laat die medische industrie dit zeer lucratieve business model liggen? Wat denkt u zelf. Toeval?

  Nou zo eerst maar weer eens.

 3. Oh, lieve heer

  30 augustus 2015 op 21:27

  Oh, lieve heer kan u niet voorkomen dat die Winfried de Jong steeds maar weer beeld en geluid vult met zijn nauwelijks interessante tussen-werpselen.
  Wat een ramp die man met zijn aandacht-afleidende gestotter en zijn beeldvullende loze onrust.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)