En opeens was het stil

Slide1

Rare droom vannacht. Ik zat op een boot en het was donker. Het was niet duidelijk wat de plaats van bestemming was. Ik liep op en neer op het achterdek en keek naar de sterren. Hitchcock kwam naast me staan. Zijn moeder was zojuist overleden maar dat werd niet gevierd, zo liet hij me weten. Hij zei ook dat de boot vertraging had en zeker een dag te laat zou arriveren. ‘Waar arriveren?’ vroeg ik. Maar dat wist hij ook niet. Volgens hem was het maar beter om de tijd te doden, want er was toch niets aan te doen. Op mijn vraag hoe je de tijd dan het beste kunt doden, gaf hij geen antwoord. Hij glimlachte alleen en staarde in de duisternis. Opeens zei hij: ‘Het is een wond waarin ik overheen leef, doch die in de diepte zit en niet helen kan.’ In de verte hoorde ik een scheepshoorn. Kennelijk was dat een tegenligger in de nacht. Als dit maar geen scheepsramp wordt, dacht ik nog. Maar er kwam nog een scheepshoorn, en nog een… Allemaal op verschillende toonhoogten. Het werd een heel concert, een symfonie van oceaanstomers. Hitchcock klom over de reling en sprong naar beneden in de duisternis. Ik zag hem nog zwaaien, ergens in het witte spoor van bruisend water dat het schip naliet in de nacht. Ik meende mij iets te herinneren maar ik wist niet wat. Iets dat ooit heel belangrijk was, maar verschraald was als een tak van een boom in de winter. Er daalde iets neer en opeens was het stil.

3 Reacties »

 1. Hier is het helemaal niet stil!

  31 december 2014 op 15:05

  Onder het mom van echte Fryske folklore grijpen de vele laaggeletterden vandaag en morgen weer hun kans om het platteland met hun carbidschieten te terroriseren.
  Carbidschieten schijnt niet onder de wetgeving rond vuurwerk afsteken te vallen.
  Gemeenten en provincie leggen deze grote laaggelletterde bevolkingsgroep niets in de weg om, de o zo weinig Fryske cultuur, die er sowieso bestaat, levend te houden. Beter zo iets dan helemaal niets denken zij in stilte.

 2. Jaarlijke slag om het Friese platteland

  31 december 2014 op 16:22

  Van wie is de volgende uitspaak:
  “Slechts zelden terroriseren zo weinigen zo velen.”
  a. Churchill.
  b. Artistiekdirecteur van Leeuwarden 2018.
  c. IS leider in Iraq.

 3. Subsidievreters

  31 december 2014 op 17:17

  Ik heb van de week begrepen dat een onsympathieke bestuurder een bekende Friese schrijver wel eens een subsidievreter heeft genoemd.
  De schrijver heeft er voor gekozen uit Friesland te vertrekken.

  In een blaadje las dat er vlakbij station Hindelopen een z.g. Lanskip gebouwd gaat worden. Dit is een omgekeerde stelpboerderij. Dus ontworpen door een paar architecten. Dit bouwsel, met het oorspronkelijke dak dus onderin en zonder dak krijgt dus de vorm van een gigantische open trechter.
  In die trechter kunnen dan heel veel provinciale kunstsubsidies gestort worden.
  Leuk voor de eigenaar die zo van zijn afthanse boerderij afkomt.
  Het Lanskip, die trechter dus, moet volgens de initiatiefnemer een verzamelplek worden om te praten en te zijn en te werken in het Friese landschap.
  Daar is dus niets mis mee. Bovendien kan je en praten en zijn en werken overal in het Friese landschap
  Iemand van de gemeente SWF noemt het project, ook weer zo’n moderne ark van Noach, waarvan er al één stil ligt in de Friese wateren een kansrijk initiatief.

  Mijn eigen boerderij die ik aan de straatstenen niet kwijt raak, zal ik natuurlijk ook graag aanbieden om op zijn kop te laten zetten en om dan daarin te kunnen praten en te zijn en te werken in het Friese landschap.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)