Koninklijke Subsidie

4 april, 1980(3)0001

Het had niet veel gescheeld of dit schilderij was in 1978 bekroond met de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst. Het was één schilderij in een serie van drie. Formaat 1 m. bij 1.50 m.. Zonder titel. Het schilderij is ontstaan door twee potten verf –  rood en wit – op een doek uit te gieten en vervolgens met een plank over het doek uit te strijken. Het was de tijd van de fundamentele schilderkunst. We hadden zin in een geintje. George Kreleger, Marijke en ik. We verzonnen een naam van een fictieve kunstenaar: Nawena Hugema. De achternaam was een anagram ontstaan door samenvoeging van de eerste twee letters van de voornamen: Huub, George en Marijke. De Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst hebben we net niet gekregen. Maar dit schilderij hing wel bij de genomineerden in de laatste ronde. Het had niet veel gescheeld of er was een groot schandaal ontstaan, een fake-kunstenaar had de Koninklijke Subsidie gewonnen! De misdaad is inmiddels verjaard, dus ik kan er nu rond voor uitkomen. Koningin Juliana is destijds aan een ramp ontsnapt. Kunst is fake, dat was de boodschap. Kunst is nog altijd fake, en elk jaar weer wordt dat koninklijk goedgekeurd.     

4 april, 1980(3)0001

4 april, 1980(3)0001

 

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)