The year Kennedy died

Gisteren viel het nieuwe nummer van De Gids in de bus, vrijwel geheel gewijd aan John F. Kennedy. Alle media staan deze maand in het teken van de moord op Kennedy. Op 22 november a.s. is die historische gebeurtenis een halve eeuw geleden. Waar was je toen Kennedy werd vermoord? Ik weet het nog. Thuis. Ik was na het avondeten met mijn huiswerk bezig. Ik was 15 jaar en zat in de vierde klas van het gymnasium op het St- Ignatiuscollege. Het moet een uur of zeven, halfacht zijn geweest. Mijn vader hoorde het nieuws op de radio. Daarna ging de tv aan. Veel van mijn leerboeken heb ik niet meer gezien die avond. De volgende dag op school werd er één minuut stilte gehouden. Die hele week stond de wereld op zijn kop, want een paar dagen later werd Lee Harvy Oswald vermoord, live op tv nota bene. Die beelden werden ook op de Nederlandse tv eindeloos herhaald. Die vierde klas was een raar jaar. Ik kon mijn draai niet vinden. De hormonen begonnen op te spelen en de paters jezuïeten schreven steeds zorgelijker teksten op mijn rapporten. Niet dat ik me daar veel van aantrok. In januari 1964 waren de poppen weer aan het dansen. De beroemde uitzending van Beeldreligie in het programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer bracht een schokgolf teweeg in Nederland. Mies Bouwman viel van haar voetstuk. In Engeland scheen een nieuwe beatgroep furore te maken. Vier jongens met lang haar en rare jasjes aan brachten jonge meisjes in extase. Op school verschenen de eerste Beatle-kapsels. En Jacqueline Kennedy bedankte de natie voor al het medeleven na de moord op haar man. Vijftig jaar geleden al weer. Ik word echt een ouwe lul.

 poiuyt

4 april, 1980(3)0002

 

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)