De teloorgang van het Frysk Festival

‘Je moet haar nageven dat ze grote projecten durft na te streven’, oordeelt kunsthistoricus Huub Mous over Jannewietske de Vries. ‘Ze is de eerste cultuurgedeputeerde sinds Johanneke Liemburg die echt grote ambities aan de dag legt. En dat siert haar.’ Maar van de uitvoering is weinig terechtgekomen. Zo is er van een Frysk Festival in 2013 in geen velden of wegen iets te bekennen. En dat terwijl het festival in de opmaat naar 2018 een staalkaart zou bieden van ‘alle creatieve innovatieve energie in de provincie’. Netwerkorganisatie Fryslân Ferbynt speelde met het idee om daar nog een Friezenreünie à la Simmer 2000 in te schuiven.

‘Ze dachten zo’n model over te kunnen doen zonder enig idee te hebben hoe dat van de grond kwam’, stelt Mous, die via Keunstwurk betrokken was bij eerdere edities van het Frysk Festival. ‘Als een soort vaderfiguur wist Henk Kroes voor Simmer 2000 een brede volksbeweging te mobiliseren. Hij kreeg ontzettend veel geld los van het Friese bedrijfsleven en particulieren, puur op basis van zijn naam en het idee van een van onderop gedragen initiatief. De Slachtemarathon was puur ontstaan door vrijwilligers. Er hing een echt Elfstedengevoel. De overheid steunde volop, maar het idee was ontstaan van onderop vanuit een bezieling en daarop dreef het. Dat is natuurlijk uniek in z’n omstandigheden. Dat kun je niet zomaar als format overnemen.’

Het plan voor een Frysk Festival kwam voor het laatst ter sprake in 2009, toen cultuurgedeputeerde De Vries het tegenover de Statenfracties nog als topprioriteit bestempelde. De stichting Frysk Festival blijkt inmiddels uitgeschreven uit het handelsregister. Toenmalig voorzitter Gerard van Klaveren, burgemeester van Weststellingwerf, licht toe: ‘We gaven de provincie in onze evaluatie van het Frysk Festival 2008 mee dat een echt succesvol Frysk Festival een aangescherpte frequentie moest krijgen. Dus niet vijfjaarlijks, maar eens in de twee, drie jaar. Met ons advies is verder niets gedaan, maar ik kreeg te horen dat het provinciehuis de kaarten wenste te zetten op de ambitie voor culturele hoofdstad in 2018. In overleg met de provincie hebben we toen het bestuur ontbonden en de stichting geliquideerd.’

Fragment uit een artikel van Richard de Boer in het zojuist verschenen nummer van De Moanne. Zie hier

2 Reacties »

  1. Klaas Scherpenzeel

    11 november 2011 op 22:27

    Ja waar blijven die wetenschappers nou eigenlijk?

  2. Sfinx

    13 november 2011 op 10:37

    Een paar dagen naar Maasstricht -met een dikke portemonnaie- over vijf/zes jaar, dat lijkt mij wel wat.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)