Mijn oerpake

Van neef Anton kreeg ik vandaag weer wat materiaal toegestuurd over mijn ‘Friese familie’, onder meer dit bidprentje van mijn oerpake, Durk Manus Mous, die leefde van 1834 tot 1912. Mijn vader vertelde altijd dat het een wat eigenaardige man was. Onderstaande informatie bevestigt dit beeld.

Durk Manus Mous ( kwartierstaat nr.4 pagina 4 ) is geboren op de Budde onder Bakhuizen. Hij ging tot zijn negende jaar naar school, doch ondanks dit bezat hij een meer dan gewone ontwikkeling. Door zelfstudie bekwaamde hij zich vooral in wiskunde. Alles wat op wetenschap berustte had zijn interesse. Oude boeken over stuurmanskunst, het gebruik van een sextant, de kennis van logaritmetafels, enz. Hij schreef met ferme hand en was dan ook weldra aangewezen om bij dijkaanleg of – verzwaringen, egalisatiewerken of inpolderingen in dienst van Van Swinderen een leidende functie te krijgen, waardoor hij van het zware werk werd vrijgesteld. In 1880 werd hij benoemd tot brievengaarder in zijn geboortedorp. In 1904 ging hij met pensioen. Durk Manus is een van de oprichters van de Raiffeisenbank te Bakhuizen geweest. Zijn zoon Manus Durks ( kwartierstaat nr. 2 pagina 3 ) geboren 9 januari 1871 was een waardige nazaat van zijn vader. Dankzij de naspeuringen van Manus Durks zijn veel stamboomgegevens bewaard gebleven of achterhaald. (tekst toegespeeld door Joop Roesink).

3 Reacties »

 1. Hans Mous

  1 februari 2016 op 16:24

  Ik lees hier dat je iets kreeg van je neef Anton.
  Is dat familie van de Anton Theodorus Mous die genealogisch onderzoek heeft gedaan naar de familie Mous en docent was aan de KTH in Amsterdam? Hij overleed op 11-07-1980.
  Ik vraag dit omdat niemand in mijn familie weet te achterhalen waar dat stamboomonderzoek na zijn dood is gebleven.
  Het verhaal ging dat hij tot ergens in de jaren 1300 terug had gezocht.
  Zelf kom ik niet verder dan rond 1740.

 2. Harry Koolen

  12 februari 2016 op 15:25

  Beste Huub,

  Ik heb zelf o.a. een mooie foto van de gehele familie Mous (Durk Manus Mous en Jans Vogelzang, met alle 8 kinderen (o.a. uw grootvader “pake”) en enkele aangetrouwden, o.a. Cornelia Dölle. Mijn grootvader van moeders kant was Jozef Mous (dir. Staatsmijnen), die ik zelf ook goed gekend heb. Ik ben genoemd naar mijn vader Harry Koolen, hij was kunstschilder van beroep en gehuwd met de jongste dochter van Jozef Mous, Bep. Een nichtje van mij is ook zeer geïnteresseerd in de familiegeschiedenis en we zijn o.a. enkele archieven aan het doorspitten. Ik kan desgewenst de foto en informatie mailen.

  Hartelijke groet,
  Harry Koolen

 3. Huub Mous

  12 februari 2016 op 16:52

  Beste Harry,

  Ik denk dat ik de betreffende foto al heb. Niettemin bedankt voor het aanbod. Jozef Mous, directeur van de Staatsmijnen, was een oom van mijn vader. Ik ben nog – aan de hand van mijn vader – bij hem op bezoek geweest in Heerlen. Dat moet in 1959 zijn geweest.

  Hartelijke groet,

  Huub

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php:84 Stack trace: #0 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/single.php(22): comments_template() #2 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include('/srv/home/huubm...') #3 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/srv/home/huubm...') #4 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/index.php(4): require('/srv/home/huubm...') #5 {main} thrown in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php on line 84