Baudrillard is dood

Hij was de filosoof van de moeilijke woorden. Van de crisis in de ervaring van het reële, van het verschijnen en verdwijnen, van de hyperrealiteit, het obscene als toppunt van zichtbaarheid, het einde van illusie. Hij zag een nieuwe wereld ontstaan, een mediale wereld waarin alles ‘echter dan echt’ wordt. Hij was de filosoof van ‘het simulacrum’, van de ‘copie zonder origineel’. Hij leende ‘de shock’ van Baudelaire en de ‘het spektakel’ van Debord en creëerde zo een wonderlijk brouwsel van duistere filosofie en fascinerende wartaal.

De postmoderne mens is een voyeur zonder illusie. Baudrillard beschreef de schizoïde ervaring van werkelijkheid door de opkomst van de media, de fatale strategieën ook, waar we steeds meer aan overgeleverd worden. Hij zag als eerste de terreur als een noodzakelijk symptoom van het late kapitalisme. Een toestand waarin het fatale geweld door menigeen als een zegening word gezien, de ultieme redding in de collectieve ondergang. ‘Wat geen illusie meer teweegbrengt is dood en inspireert de terreur.’

Hij was een van de pioniers van het postmodernisme die bij mij de belangstelling voor de filosofie opnieuw heeft gewekt. Baudrillard was een helderziende die ‘het weke denken van de 20ste eeuw’ failliet heeft verklaard. De holle retoriek van vooruitgang en moderniteit, het cliché van de vervreemding. Zelfs de kunst oefent alleen nog de magie uit van haar eigen verdwijning. Veel Franse filosofen zijn van huis uit materialisten en pessimisten. Baudrillard was dat als geen ander. Hij zag het spookbeeld opdoemen van een siderale wereld, een ijskoude planeet waarop alleen nog één tv aanstaat. De rest is dood.

Nu is hij zelf dood, overgeleverd aan wat hij ooit beschreef als ‘de hel van atomen en moleculen die ons allen te wachten staat’. Het leven is een amorfe en absurde stroom, waarin we geworpen worden en uiteindelijk wegsterven. De dood is een eindfase in een fataal proces van entropie, de noodgedwongen chaos waarin alles uiteindelijk uitmondt tot aan de hittedood van het heelal. Alsof we nooit hebben bestaan.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php:84 Stack trace: #0 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/single.php(22): comments_template() #2 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include('/srv/home/huubm...') #3 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/srv/home/huubm...') #4 /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/index.php(4): require('/srv/home/huubm...') #5 {main} thrown in /srv/home/huubmousnl/domains/huubmous.nl/htdocs/www/wordpress/wp-content/themes/huubmousv4/comments.php on line 84