Dramademocratie

In zijn profetische boek ‘De dramademocratie’ dat in 2001 vercheen – kort voor de moord op Pim Fortuyn – betoogt de Belgische socioloog Mark Elchardus dat onze westerse democratie steeds meer wordt bepaald door de wetten van de media. De burgers worden niet meer vertegenwoordigd door de politiek. De media scheppen collectieve beelden en voorstellingen waar politici noodgedwongen naar handelen. Politici krijgen steeds meer het aanzien van acteurs in een soapserie. Hun succes hangt af van hun mediagenieke charisma en de kwaliteit van hun acteerprestaties. De invloed van de burgers wordt op deze wijze steeds meer uitgehold. De vertegenwoordigers van de media, die de dramademocratie genereren, kunnen het proces, waar zij in meegesleurd worden, niet meer kritisch doorzien, laat staan een halt toeroepen.

Aan die gedachten moest ik denken, nadat ik gisteren de kranten van de afgelopen weken had doorgenomen. Van de affaire Ayaan Hirsi Ali heb ik in Griekenland niets vernomen. Wat een puinhoop! Wat een ellende! Een minister die zich laat adviseren door een campagneleider, vervolgens een politieke hoofdzonde begaat en daar uiteindelijk ook nog mee wegkomt. Kay van de Linde is de nieuwe vice-premier van Nederland geworden. De mannetjesmaker van Fortuyn bespeelt nu opnieuw de wetten van de media die veel politici en journalisten kennelijk nog steeds niet door hebben. Scoren in de politiek doe je door je – via de media – te richten tot de onderbuik van de samenleving. Verdonk begrijpt die hoofdwet van de dramademocratie wonderwel. Hoe is het mogelijk dat een interne strijd om het lijsttrekkerschap van de derde partij van Nederland – al één jaar voor de echte verkiezingen – tot zulke ontsporingen leidt?

Let op mijn woorden: volgend jaar wordt het nog erger dan in 2002. Nederland loopt weer eens voorop. De dramademocratie wordt hier voor het eerst daadwerkelijk in praktijk gebracht. Eén ding heb ik overigens nergens gelezen. Wie betaalt die helikoptervluchten van Verdonk?

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)